“Als dochter van een schoenenboer mag ik het ondernemerschap dan wel in mijn bloed hebben zitten, als klein meisje heb ik altijd het hardst geroepen dat ik nooit een eigen zaak wilde hebben.”

Waarom? Mijn ouders waren voor mijn gevoel altijd druk met de winkel en er was vaak stress in de tent. Ik heb communicatiewetenschap gestudeerd en een baan bij een werkgever zou mij later dan ook veel rust en voordelen gaan bieden, dacht ik toen nog…

Maar na 7 jaar als marketingmanager bij Danone voor het merk Evian gewerkt te hebben rolde ik per toeval als directeur/mede-eigenaar in De Bedrijfspoli, een arbodienst. Ik ontdekte dat ik net als mijn ouders de liefde voor het ondernemerschap in mij had. Zo is ons tweede bedrijf ‘Arbo On Stage’ ontstaan, theatervoorstellingen voor leidinggevenden en medewerkers. Op een gegeven moment wilden we echter niet verder met het bedrijf. We stelden onszelf vragen waar elke ondernemer regelmatig bij zou moeten stilstaan.Hoe zit je in de wedstrijd? Doe je nog het werk waar je goed in bent, is er een goede werk-privé balans en ga je, misschien met uitzondering van een paar off-days, met plezier naar je werk? In ons geval leidde het gebrek aan werkplezier ertoe dat we ons bedrijf verkocht hebben. Een belangrijke rol speelde daarbij iets wat ik ‘verkoopgeluk’ ben gaan noemen: Heb je in beeld waar je als ondernemer, maar ook als persoon überhaupt gelukkig van wordt?

Toen wij besloten om De Bedrijfspoli te verkopen wist ik absoluut niet hoe en waar ik moest beginnen en wat ik kon verwachten van het verkoopproces. Wat zijn de ins en outs? En wat zijn de valkuilen? Diezelfde vragen leven uiteraard ook in familiebedrijven. Je weet als ouders dat je op enig moment het stokje wilt of moet overdragen, maar hoe ga je te werk?

Na de verkoop heb ik het doeboek ‘Verkoopgeluk’ geschreven om om (familie)bedrijven een stap verder te helpen in hun verkoop- en overdrachtsproces. Ik heb praktische tips en trucs opgehaald bij professionals en ik heb inspirerende en emotionele verhalen verzameld in gesprekken met allerlei ondernemers.

Het delen van ‘echte’ verhalen en ervaringen van ondernemers en bedrijven is nu de rode draad in mijn leven. Als vervolg op het boek geef ik lezingen en organiseer workshops rondom dit onderwerp, voor o.a. Rabobank en BDO. Maar ik adviseer en begeleid ook vanuit mijn eigen kennis en ervaring ondernemers die bijvoorbeeld hun (familie)bedrijf ‘verkoopklaar’ willen maken of in een overdrachtproces zitten. Ik kijk niet alleen naar de zakelijke, maar juist ook naar de menselijke kant die vaak vergeten wordt. Mijn aanpak is concreet, praktisch en ik hou van een beetje tempo.

“Het delen van ‘echte’ verhalen en ervaringen van ondernemers en bedrijven is nu de rode draad in mijn leven.”

Daarnaast gaat het leven van een ondernemer niet altijd over rozen en kom je vroeg of laat voor moeilijke situaties te staan. Sommige hiervan kunnen zelfs tot een conflict leiden met bijv. je (zaken)partner, medewerker of klant. Als mediator ga ik graag de uitdaging aan om met elkaar in gesprek te gaan en weer het juiste pad te vinden.

Mijn inspiratiebron? Ik schuif regelmatig als tafelvoorzitter aan bij lunches van Directeuren Netwerk Nederland, waar ik telkens weer nieuwe inspirerende mensen ontmoet en leer van hun verhalen en uitdagingen. En tot slot presenteer ik als dagvoorzitter verschillende (online) dialoogsessies voor bedrijven en organisaties waar ik alle touwtjes weer aan elkaar vastknoop.

Over mij

In het kort…

Samen met mijn toenmalige partner verkocht ik na 10 jaar succesvol ondernemerschap ons bedrijf, een arbodienst,
Deelde mijn ervaringen en schreef het boek Verkoopgeluk over hoe je je (familie)bedrijf verkoopklaar kunt maken, overdragen en je toekomst verkennen. En schrijf nu artikelen over dit onderwerp voor verschillende organisaties.
Ik adviseer ondernemers, organiseer events en cursussen voor bedrijven (o.a. Rabobank) en ik ben tevens spreker.

Luister naar mijn
verhaal bij BNR

Lees deze interviews over hoe
ik mijn bedrijf verkocht

Cursussen & Producten

Ben jij klaar om je bedrijf te verkopen en toe aan de volgende stap?
Ontdek het met de cursussen en producten van Verkoopgeluk en Familiegeluk.

Online Cursus

Verkoopgeluk &
Familiegeluk

Boek

Verkoopgeluk

Kaartspel

Voor ondernemers &
Familiebedrijven