Mediator
voor ondernemers


VROEG OF LAAT KOM JE ALS ONDERNEMER OF BINNEN FAMILIEBEDRIJVEN VOOR EEN MENINGSVERSCHIL TE STAAN, DAT KAN UITLOPEN TOT EEN (JURIDISCH) CONFLICT.
Bijvoorbeeld met een zakenpartner, familielid, MT-lid, medewerker of klant. Vaak is miscommunicatie een van de oorzaken en stapelen problemen zich in snel tempo op, totdat er geen weg meer terug is.
Voordat je een advocaat inschakelt en je het juridische gevecht aangaat, waarbij veelal alleen maar verliezers uit de bus komen, is het zinvol om mediation een kans te geven. Een juridisch proces brengt namelijk niet alleen hoge kosten met zich mee, maar kost vooral veel tijd, negatieve energie en slapeloze nachten.
In mijn ondernemerschap heb ik helaas meerdere conflicten meegemaakt, waarbij ik achteraf in een vroege fase al andere keuzes had moeten maken. Je wilt vaak je gelijk halen, omdat er voor je gevoel veel onrecht is aangedaan. Maar de vraag is welke prijs je hiervoor bereid bent te betalen? Zo heb ik als ondernemer na 2 jaar procederen een zaak gewonnen, maar van een overwinningsgevoel was totaal geen sprake meer. Dit woog niet op tegen alle ellende en frustratie die de weg er naartoe gekost heeft.
Graag ga ik dus als mediator in een onafhankelijke, neutrale rol met partijen in gesprek om in een vroeg stadium het probleem bespreekbaar te maken en te kijken waar de knelpunten liggen. Wat zijn ieders belangen en wat zijn mogelijke oplossingen die beide partijen acceptabel vinden?

HOE VERLOOPT GLOBAAL EEN MEDIATIONPROCES?
INTAKE > MEDIATIONGESPREK > ONDERHANDELINGSFASE > AFRONDINGSFASE
INTAKE
Mediation begint met een intake om de situatie in kaart te brengen. Ik zal met beide partijen (telefonisch) contact hebben, voorafgaand aan het eerste gezamenlijke gesprek.
MEDIATIONGESPREK
Tijdens het mediationgesprek ontvang ik partijen graag op mijn kantoor in Nijmegen of op een eigen gewenste locatie. We bespreken de mediationovereenkomst die ik iedereen vooraf heb toegestuurd. Hier staat o.a. in dat beide partijen vrijwillig deelnemen aan de gesprekken, wat de geheimhouding inhoudt en wat mijn rol als mediator is. Tijdens dit gesprek gaan we in op ieders ervaringen, specifieke gebeurtenissen, wensen en behoeften.
ONDERHANDELINGSFASE
In veel gevallen breekt vervolgens de onderhandelingsfase aan. Dit kan soms al tijdens het eerste mediationgesprek zijn, maar meestal start een serieuze onderhandeling pas tijdens het tweede of derde gesprek. Mogelijke oplossingen worden besproken in combinatie met de voorwaarden die beide partijen belangrijk vinden. Het kan voorkomen dat het gesprek even geschorst wordt, zodat beide partijen met mij als mediator kunnen overleggen of, als er juridische adviseurs bij de mediation aanwezig zijn, met de eigen adviseur.
AFRONDINGSFASE
Als de onderhandelingen goed verlopen er voor beide partijen acceptabele oplossingen op tafel liggen, dan is het gebruikelijk dat deze oplossing en de daaraan verbonden voorwaarden in een zogenaamde ‘vaststellingsovereenkomst’ wordt vastgelegd. Door de afspraken in een schriftelijk document vast te leggen kan er geen misverstand ontstaan over wat er nu precies overeengekomen is.
Helaas kan niet elke mediation succesvol afgerond worden. Als partijen er tijdens het proces niet met elkaar uitkomen, zal de mediation door mij als mediator of door een van beide partijen beëindigd worden. In dat geval zal vaak een juridische procedure gestart worden.
VOOR MEER INFORMATIE >
Adviseur
ervaringsdeskundige

Spreker
& dagvoorzitter

Cursussen & Producten
Ben jij klaar om je bedrijf te verkopen en toe aan de volgende stap?
Ontdek het met de cursussen en producten van Verkoopgeluk en Familiegeluk.
Online Cursus
Verkoopgeluk &
Familiegeluk

Boek
Verkoopgeluk

Kaartspel
Voor ondernemers &
Familiebedrijven
